Wednesday, July 3, 2019

၃။ မုန္႔လံုးၾကီး၊ သာကူ အုန္းနုိ႔ဆမ္း


 မုန္႔လံုးၾကီး၊ သာကူ အုန္းနုိ႔ဆမ္း

မုန္႔လံုးၾကီးတြင္ ပါ၀င္ေသာပစၥည္း
   ေကာက္ညွင္းမွုန္႔ – ၄၀၀ ဂရမ္
    ဆန္မွုန္႔            – ၁၀၀ ဂရမ္
    ေရ                   – ၄၀၀ မီလီလီတာ
    အစိမ္းေရာင္ အရည္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
    အနီေရာင္ အရည္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္

အစာသြပ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္မ်ား
ထန္းလ်က္ – ၁၀ခု
 ေျမပဲ(ေလွာ္ျပီသား) – ၃၀ ဂရမ္ (အခြံခြ်တ္ထားပါ)

အုန္းနုိ႔ရည္တြင္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
    အုန္းႏုိ႔ – ရ၀၀ မီလီလီတာ
    ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
    သၾကား – ၁၀၀ ဂရမ္
    မွုန္႔သား – အနည္းငယ္ (အရည္ပ်စ္ရန္)

သာကူတြင္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
သာကူေစ႔ – ၂၅ ဂရမ္
 ေရ – ၂လီတာ
အစိမ္းေရာင္၊အနီေရာင္အရည္ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္

သာကူ ၾကိဳနည္း

၁။ အရင္ဆံုး ေရ(၂လီတာ) ကို ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ တည္ထားထားပါ။

၂။ ျပီမွ သာကူမ်ားကို ထည္႔ျပီ ေမႊေပးပါ။ မေမႊေပးပါက သာကူေစ႔မ်ားကပ္သြားပါလိမ္႔မည္။

၃။ သာကူထဲမွ အဆံေလးမ်ား မရွိေတာ႔လွ်င္ ေရေအးျပန္စိမ္ျပီ ဇကာျဖင္႔ ျပန္ဆယ္ထားပါ။

၄။ သာကူကို ပန္းကန္နွစ္ခုထဲ ညီညီမွ်မွ် ခြဲထည္႔ပါ။ ပန္းကန္တစ္ခုထဲကို အစိမ္းေရာင္ အရည္ နွင္႔ တျခား ပန္းကန္ တစ္ခုကို အနီေရာင္ အရည္မ်ား သာကူအားလံုး ဖုံးသြားသည္အထိ သမေအာင္ေမႊေပးပါ။

မုန္႔လုပ္နည္း
၁။ ေကာက္ညွင္းမွုန္႔ နွင္႔ ဆန္မွုန္႔ကို ခြက္တစ္ခုထဲထည္႔၍ ေရာေမြွလိုက္ပါ။

၂။ ေရကို နည္းနည္းျခင္းဆီ ထည္႔ေပးျပီး မေပ်ာ႔မမာ အေနထားထိ ေရာက္ေအာင္ သမေအာင္ နုယ္ေပးပါ။

၃။ ျပီးလွ်င္ အေရာင္ထည္႔ခ်င္က မုန္႔သားကို တ၀က္စီခြဲျပီ အစိမ္းေရာင္၊ အနီေရာင္ (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္) စီထည္႔ေပးျပီ သမေအာင္ ေရာႏုယ္ပါ။

မွတ္ခ်က္ ။ ။ အုန္းႏုိ႔ရည္ခ်က္ရာတြင္ ထည္႔ရန္ မုန္႔သားျဖဴ (စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္)စာ ခ်န္ထားေပးပါ။

၄။ ျပီလွ်င္ အစာသြပ္ရန္ ေျမပဲနဲ႔ ထန္းလ်က္ကို ေရာျပီး
 ေထာင္းေပးပါ။

၅။ ျပီလွ်င္ မုန္႔ဒိုးမ်ားထည္႔ကိုအေနေတာ္အရြယ္မ်ားလံုးျပီ လက္ျဖင္႔ အ၀ိုင္းျပားလုပ္ကာ ေျမပဲ၊ ထန္းလ်က္မ်ားကို အစာသြပ္ေပးပါ။

၆။ ျပီလွ်င္ အလံုးေလးမ်ား ျပန္လံုးေပးပါ။ ထုိနည္းအတုိင္း က်န္မုန္႔လံုးမ်ားကို အစာသြပ္ျပီ လံုးေပးပါ။

ရ။ ျပီေနာက္ ဒယ္အိုးၾကီးၾကီး တစ္ခု ေရတစ္၀က္ေက်ာ္ေက်ာ္ထည္႔ျပီး မီးမီးျပင္းျပင္းျဖင္႔ အဖံုးအုပ္ျပီး တည္ထားေပးပါ။
၆။ ဒယ္အိုးထဲမွ ေရပြက္ပြက္ဆူလာလွ်င္ လံုးထားေသာ မုန္႔လံုးမ်ားကို ျဖည္းၿဖည္းျခင္းထည္႔ေပးျပီ အဖံုးအုပ္ထားပါ။

၇။ မုန္႔လံုးမ်ား သူအလုိလုိ ေရေပၚေပၚလာမွ ဇကာေလးျဖင္႔ ဆယ္ေပးျပီး ေရထည္႔ထားေသာ ခြက္ထဲ မုန္႔လံုးၾကီးမ်ားကို ထည္႔လိုက္ပါ။

၈။ ျပီးမွ ေရစစ္ရန္အတြက္ ဇကာထဲ ျပန္ဆယ္ထည္႔ထားပါ။ ေရစစ္ျပီးလွ်င္ ပန္းကန္ထဲသို႔ မုန္႔လံဳးေရေပၚမ်ားထည္႔လိုက္ပါ။

အုန္းနုိ႔ရည္ဆမ္း ခ်က္နည္း
၁။ ဒယ္ထဲသို႔ အုန္းနုိ႔ ၊ ဆား၊ သၾကားမ်ားကို ေပ်ာ္သည္အထိ တည္ထားေပးပါ။

၂။ ျပီးလွ်င္ မီးအတင္႔သင္႔ျဖင္႔ စကၠန္႔ ၂၀မွ် တည္ေပးျပီ အရည္ပ်စ္ရန္ မုန္႔သားျဖဴ အနည္းငယ္ ထည္႔လုိက္ျပီ မီးပိတ္လိုက္ပါ။

၃။ ပန္းကန္လံုးတစ္ခုထဲသို႔ မုန္႔လံုးၾကီး၊ သာကူ၊ အုန္းနုိ႔ရည္မ်ား ေလာင္းထည္႔ကာ အရသာရွိေသာ မုန္႔လံုးၾကီး အုန္းနုိ႔ဆမ္းကို သံုးေဆာင္နုိင္ပါျပီ

Credit : Wutyee Food House





No comments:

Post a Comment