Monday, July 8, 2019

၄။သဘာ၀ မ်က္​ႏွာသစ္​ ္​ဆပ္​ျပာရည္​ လုပ္​နည္​း


( သဘာ၀ မ်က္​ႏွာသစ္​  ္​ဆပ္​ျပာရည္​ လုပ္​နည္​း)
 ***************************

သဘာ၀ ျဖစ္​လို႔.. သဘာ၀အသီးအႏွံ႔ နွင့္ျ​ပဳလုပ္​ရမွာပါ..

မ်က္​ႏွာသစ္​အတြက္​ .. ပ်ားရည္​ ၅၀ဂရမ္​ +  အသီးတစ္​မ်ိဳးမ်ိဳး ၆၀၀ဂရမ္​ (..ဥပမာ.​ေထာပတ္​သီး.. သို႔မဟုတ္​  သ​ေဘၤာ သီး.. သို႔မဟုတ္​  ပန္​းသီး.. သို႔မဟုတ္​ သခြားသီး..သို႔မဟုတ္​ မုန္​လာဥ နီ. အစ႐ွိသျဖင္​့ ႏွစ္​သက္​ရာ အသံုးျပဳလို႔ရပါတယ္​)ႏွင္​့ျပဳလုပ္​တဲ့ နည္​းပါ..

*********************
လိုအပ္​တဲ့ပစည္​း​ေတြက​ေတာ့..
**********************

၁. သန္​႔ျပန္​႔တဲ့ ဇလားတစ္​လံုး

​၂.​ေမႊဖို႔​ေယာင္​းမ တစ္​ခု သို႔မဟုတ္​  ​ေမႊစက္​ (​ေမႊစက္​မ႐ွိလဲရ)

၃.​ေ၇​ေႏြး ​​ေနြး တစ္​လီတာ( ​ေ၇အသန္​႔ျဖစ္​၇ပါ့မယ္​)

၄.အသီး ျပဳပ္​ဖို႔ စတီးအို႔သန္​႔သန္​႔တစ္​လံုး ( ​ေ၇ ၂လီတာ ၀င္​ဆန္​႔ ၇ပါ့မယ္​)

၅.​အသီးျပဳပ္​ဖို႔ ​ေ၇သန္​႔သန္​႔ ႏွစ္​လီတာ..( ​ေ၇မသန္​႔လ်င္​ ပုပ္​မွာပါ)

​၆.​ေ၇ခ်ိန္​ဖို႔အတြက္​ လီတာ .ml . gram ​ေတြပါတဲ့ ခ်ဥ္​ခြက္​​ေတြသံုးပါ​ေနာ္​.
( မ႐ွိလိူ႔မသံုးလဲ မိမိအတိုင္​းတာမွန္​လ်င္​ ၇ပါတယ္​​ေနာ္​)

၇.အသီးျပဳပ္​၇ည္​ ျပန္​စစ္​ဖို႔ အသီးစစ္​ဇကာ တစ္​ခုလိုပါတယ္​

၈.ျပဳလုပ္​ၿပီးလ်င္​ဓာတ္​ျပဳႏိုင္​​ေအာင္​အုပ္​ထားဖို႔ အ၀တ္​သန္​႔သန္​႔ တစ္​ထည္​..လိုပါတယ္​.

၉.ျပဳလုပ္​ၿပီး လ်င္​ ထည္​့ဖို႔အတြက္​ လွပအဆင္​​ေျပတဲ့ ဗူးခြံ႔package လွလွ​ေလး​ေတြလိုပါတယ္​..အဲဒီဗူးခြံ႔​ေလး​ေတြကလည္​းသန္​႔ျပန္​႔​ေန၇မွာပါ.. မသန္​႔လ်င္​ ပုပ္​မွာပါ)

***************************
ပါ၀င္တဲ့ကု​န္​ၾကမ္​းပစၥည္​း ​ေတြက​ေတာ့..
***************************

1.AD25 1kg

2.Nacl 400g

3.အသီးျပဳတ္ရ​ည္​ 1500ml

4.​ေရသန္​႔ 1000ml

5.ဂရစ္​စလင္​းအသားလွဆီ 200g

6. ပ်ားရည္​ 100g

7. Betaine 50g

8. မိမိႏွစ္​သက္​၇ာအသီး 600g
( မိမိထည္​့တဲ့အသီး၇ဲ့ ဘသာ၀ဓာတ္​​ေတြကို ​ေလ့လာၿပီးမွ အခြံထည္​့င္​့မသင္​့အ​ေစ့ထည္​့သင္​့မသင္​့ စဥ္​းစားၿပီး စိတ္​ႀကိဳက္​ စီမံဖန္​တီးႏိုင္​ပါတယ္​.. အသံုးျပဳတဲ့ပစည္​း​ေတြ မသန္​႔၇င္​ ပုပ္​တက္​ပါတယ္​)

9. အနံ႔ . 1oz ( အနံ႔ကို မိမိအသံုးျပဳတဲ့ အသီး၇ဲ့ ၇နံ႔ တစ္​​ေအာင္​စ ကူတဲ့သ​ေဘာပါ​ေနာ္​..
အကယ္​၍ မိမိအသံုးျပဳတဲ့ အသီးရဲ႕ အနံ႔ မ႐ွ္​ိဘူးဆိုလ်င္ လာဗန္​ဒါ အနံ႔ တစ္​​ေအာင္​စကို ထည္​့ရမွာ ျဖစ္​ပါတယ္​)

10. အ​ေ၇အတြက္​ ဘယ္​​ေလာက္​ကုန္​​ေခ်ာျပန္​ထြက္​မလဲ သိခ်င္​၇င္​ အခုကုန္​ၾကမ္​းပါ၀င္​ပစၥည္​း​ေတြ၇ဲ့ ဂရမ္​​ေတြ ​ေပါင္​းၾကည္​့၇င္​သိႏိုင္​ပါတယ္​​ေနာ္​.. အကယ္​၍  အ​ေရတြက္​ မ်ားမ်ားထပ္​လိုခ်င္​၇င္​ .. အခုအခ်ိဴးအတိုင္​း ဆပြားတိုးသြား​ေပးပါ​ေနာ္​..ဂရမ္​ခ်ိန္​စက္​​ေလးတစ္​လံုး​ေတာ့လိုပါတယ္​ ..အျမဲျပဳလုပ္​​ေနတဲ့သူ​ေတြအတြက္​​ေတာ့ မျဖစ္​မ​ေနလိုတယ္​.. တခါတ​ေလ စမ္​းသပ္​ၾကည္​့သူ​ေတြအတြက္​အဆင္​​ေျပသလို အတိုင္​းအဆမွန္​၇င္​၇ပါၿပီ​ေနာ္​...

**************
ျပဳလုပ္​ပံုအဆင္​့ဆင္​့.
**************

ပထမဆံုး လိုအပ္​တဲ့ပစၥည္​း​ေတြကို သန္​႔ျပန္​႔​ေစ​ေအာင္​ စိီမံထား၇ပါမယ္​..
(ဘာလို႔လဲဆို​ေတာ့ သဘာ၀အသီးအနံ႔ျပဳတ္​၇ည္​ဟာ အသံုးအ​ေဆာင္​နဲ႔ ​ေရ မသန္​႔လ်င္​ ပုပ္​တက္​လို႔ပါ​ေနာ္​..)

၁.အသီးအနွစ္​ကို 600g ၇​ေအာင္​ သန္​႔စင္​ထားပါ.. (ဥပမာ က်မ ​ေထာပတ္​သီးနဲ႔ ျပဳလုပ္​မယ္​ဆို၇င္​ ​ေထာပတ္​သီး အသား အႏွစ္​သန္​႔သန္​႔ ကို 600g ရ​ေအာင္​ ယူထားၿပီး က်ိတ္​ထား ​ေျခထားပါ့မယ္​..ျပဳတ္​တဲ့အခါ ျမန္​ျမန္​ ပ်စ္​ႏွစ္​ၿပီး ​ေက်သြားဖို႔အတြက္​ပါ..)

၂. သန္​႔စင္​ၿပီး အသီးအႏွစ္​ကို ​ေ၇​ေႏြး ၂လီတာနဲ႔ စတီးအိုးသန္​႔သန္​႔မွာ ျပဳတ္​ထားပါမယ္​..
၂လီတာ ျပဳပ္​မွ ၁လီတာ ခြဲ ​ေလာက္​ျပန္​၇တာပါ.. ​ျပဳတ္​၇ည္​ ၁လီတာ ခြဲရလ်င္​ အိုး​ေပၚကခ်ၿပီး အႏွစ္​​ေတြ စစ္​လိုက္​ပါ့မယ္​. ျပဳပ္​၇ည္​သီးသန္​႔ပဲ တစ္​လီတာခြဲရရင္​ ရပါၿပီ..စစ္​ၿပီးခ်ဥ္​ခြက္​ထဲထည္​့ထားပါ..

၃. သန္​႔ျပန္​႔တဲ့ ဇလားထဲ AD25ထည္​့ပါ့မယ္​..(မ်က္​ႏွာသစ္​ျဖစ္​လို႔ AD25ကို အသံုးျပဳ၇ျခင္​းျဖစ္​ပါတယ္​.. ALES သံုးလဲ၇ပါတယ္​.. ALES သံုးလ်င္​ အခ်ိဳးအစား ​ေျပာင္​းသြားမွာမို႔.. အခုအခ်ိဳးနဲ႔က AD25 ကိုသံုးပါ​ေနာ္​..)

၄. ဇလားထဲထည္​ထားတဲ့ AD25ကို ​ေယာင္​းမသို႔မဟုတ္​​ေမႊစက္​နဲ႔ နာ၇ီ၀က္​အဆက္​မျပတ္​​ေမႊပါ.. အၾကည္​၇ည္​က​ေန အ​ေ၇ာင္​​ေျပာင္​းၿပီးပ်စ္​လာၿပီဆို၇င္​..အသီးျပဳတ္​၇ည္​ ခ်ိန္​ထားတဲ့ တစ္​လီတာခြဲ ထည္​့ပါ.. ၅မိနစ္​တိတ္​ိထပ္​​ေမႊပါ..

၅. ပ်း၇ည္​ ၅၀ဂရမ္​ ထည္​့​ေမႊပါ.( စတီးဇြန္​း တစ္​စြန္​းခြဲ ႏွစ္​စြန္​းစာ)
ပ်ား၇ည္​ထည္​့ၿပီး ၅မိနစ္​ထပ္​​ေမႊပါ..

၆. ဂရစ္​စလ္​းအလွဆီ 200g ထည္​့ၿပီး ၅မိနစ္​ထပ္​​ေမႊပါ..

၇.ဘီတိန္​း50g ထည္​့ၿပီး ၅မိနစ္​​ေမႊပါ..

၈. ​ေရသန္​႔ ေနြး​​ေနြးေလးတစ္​လီတာ ထပ္​ထည္​့ပါ.
၅မိနစ္​ထပ္​​ေမႊပါ..

၉. ဆား 400g ထည္​့​ေမႊပါ..NacL ဆား 400g ထည္​့​ေမႊတဲ့အခ်ိန္​မွာ ဖြယ္​​ေနတာ​ေတြ.. ပြ​ေနတာ​ေတြ.. အျမႇဳပ္​ထ​ေနတာ​ေတြက.. သိပ္​သည္​းၿပီးက်စ္​လွစ္​ စီးပိုင္​လာပါ လိမ္​့မယ္​..
ဆားထည္​့တဲ့အခါမွာ ၁၀မီနစ္​​ေလာက္​​ေမႊ​ေပး၇ပါ့မယ္​..

၁၀. အ​နံ႔ တစ္​​ေအာင္​စတိတိ ထည္​့ပါ့မယ္​.. မိမိထည္​့ထားတဲ့သဘာ၀အသီးအနံ႔ တူညီတဲ့အနံ႔ကို ထည္​့ပါ.. မိမိအသီးအနံ႔ မ၇လ်င္​ လာဗန္​ဒါ ပန္​း အနံ႔ တစ္​​ေအာင္​စထည္​့ပါ..၅မိနစ္​​ေမႊ ပါ..

၁၁. အ​ေရာင္​ ထည္​့ခ်င္​လဲ၇ပါတယ္​.. ၁​ေ၇ြး၂​ေ၇ြး ​ေလာက္​ထည္​့လို႔၇ပါတယ္​..
ဘာလို႔လဲဆို​ေတာ့ သဘာ၀အသီးနဲ႔ ျပဳလုပ္​ထားတဲ့ မ်က္​ႏွာသစ္​ဆပ္​ျပာရည္​ဟာ.. သဘာ၀အ​ေသီးျပဳပ္​၇ည္​အ​ေ၇ာင္​​ေၾကာင္​့.. မိႈင္​းတိုင္​းတိုင္​းမြဲၿပီး အ၇ည္​​ေသြးမ​ေကာင္​းတဲ့အ​ေ၇ာင္​ပံုစံျဖစ္​​ေနပါတယ္​.. လွပတဲ့အ​ေရာင္​​ေလးျဖစ္​​ေအာင္​.. အနၱရယ္​လဲကင္​း​ေအာင္​ fo၀d colour ​ေလး ႏွစ္​သက္​တဲ့အ​ေ၇ာင္​ နည္​းနည္​းထည္​့​ေပးလို႔၇ပါတယ္​.. မထည္​့လဲ၇ပါတယ္​..

၁၂. အားလံုးအၿပီးသတ္​​ေမႊၿပီး၇င္​ အ၀တ္​သန္​႔သန္​႔ ႏွင္​့အုပ္​ထားၿပီး ​ေအးျမ​ေျခာက္​​ေသြ႔တဲ့​ေန၇ာမွာ ၈နာ၇ီၾကာ ထားၿပီး အသံုးျပဳလို႔ရပါတယ္​..

၁၃. ျပဳလုပ္​တဲ့အစအဆံုး အသံုး​ေဆာင္​နဲ႔ပစည္​း​ေတြဟာ သန္​႔ျပန္​႔ ​ေန၇မွာျဖစ္​ပါတယ္​.. ပုပ္​တက္​လို႔ပါ.. ​ေနာက္​တစ္​ခုသတိထားရမွာက . AD25နဲ႔ အသီးျပဳတ္​၇ည္​ နဲ႔ ​ေရာတဲ့အခ်ိန္​မွာ အဓိက ပညာသား ပါပါတယ္​.. အသီးအႏွံ​ေတြဟာကယ္​မီကယ္​နဲ႔ထိၿပီး gas ဂက္စ္ျ​ဖစ္​ၿပီး..ဘယ္​အခ်ိန္​မွာ အနၱရယ္​ျဖစ္​လဲဆိုရင္​ အသံုးျပဳမည္​့ ဗူး​ေတြထဲထည္​့တဲ့အခါမွာ. Gas ​ေတြ​ေပါက္​ကြဲထြက္​ႁပီး ဗူး​ေတြ​ေပါက္​တက္​​ေဖာင္​းလာတက္​ပါတယ္​.. ၿပီးလ်င္​ အျမႇဳပ္​​ေတြ တစီစီ ထၿပီး သဘာ၀​ေၾကာင္​့ လွပဖို႔မ​ေျပာနဲ႔ အနၱရယ္​ျဖစ္​တဲ့ဘက္​ကိုပါ.. ​ေရာက္​တက္​ပါတယ္​..

က်ေတာ္ အားလံုးအစဆံုး သတိ​ေပး​ေနတာပါ.. မည္​သူတစ္​ဦးတစ္​​ေယာက္​အ​ေပၚမွာမွ နစ္​နာလိုျခင္​းမ႐ွိပါ..

(အခုပါ၀င္​တဲ့ဓာတုပစၥည္​းအမ်ိဳးအမည္​​ေတြနဲ႔အ​ေလးခ်ိန္​ကိုသိရင္​.. တစ္​ဖံုစာဆိုင္​​ေတြမွာမ​ေ၇ာင္​းပါဘူး​ေနာ္​.. အမ်ိဳးအစားနဲ႔ အ​ေ၇တြက္​ကို ၾကည္​့ၿပီး သင္​့​ေလ်ာ္​တဲ့ဓာတုဆိုး​ေဆးဆိုင္​​ေတြမွာ.. ​​ကီလိုလိုက္​.​ေပါင္​လိုက္​.​ေအာင္​စလိုက္​.. ​ေမးျမန္​း၀ယ္​ယူပါ.. ကယ္​မီကယ္​အမည္​​ေတြမသိလဲ စာ၇ြက္​နဲ႔​ေ၇းယူႁပီး ​ျပ၀ယ္​လို႔၇ပါတယ္​​ေနာ္​.. ျပဳလုပ္​၇င္​းအခက္​ခဲတစ္​စံုတ၇ာ႐ွိ၇င္​က်ေတာ္ကို အခ်ိန္​မ​ေ၇ြး တိုင္​ပင္​လို႔၇ပါတယ္​)

Food Colour မလုပ္တက္ရင္
အားလံုးၿပိးရင္ လုပ္နည္းေလးျပေပးရမလား???

AMM Home Made Group A

Ok

Crd;သင္ဆရာမ်ား,Photo

No comments:

Post a Comment